De overeenkomst tussen ‘n vulkaan en je geactiveerde triggers

innerlijke bevrijding Dec 11, 2022

De vulkaan

Het is altijd de vraag met een vulkaan of ie actief is of niet. De meeste in de wereld zijn het niet, een aantal wel. Zo ook Mount Agung op Bali. Toen wij op Bali woonden hadden we er niet veel last van, op enkele momenten na.

Er waren dagen dat je een mondmasker en een zonnebril op moest doen op de brommer omdat er scheermesjes in de lucht hingen. Dan was de vulkaan uitgebarsten en verspreidde de as zich over het hele eiland. Die as was zo messcherp dat je op de brommer zonder bescherming echt last had van tranende ogen en pijn in je longen.

Je kan een vulkaan niet vragen om op te houden met uitbarsten omdat de dorpen rond de vulkaan het niet fijn vinden dat ze door as bedolven worden of omdat het hele eiland er last van heeft. Of omdat je als toerist graag op je brommer een stuk wilt rijden. Een vulkaan die uitbarst, daar heb je gewoon mee te dealen.

Andere voorbeelden

In onze coachingspraktijk werken we met het ontmantelen van geladen fysiologie (=geladen emoties en geladen herinneringen). Als jouw geladen fysiologie getriggerd wordt in je lijf dan is er net als bij de vulkaan geen houden aan. Dan neemt de trigger je over terwijl je dat liever niet wilt. Hoe je het ook went of keert, je hebt er mee te dealen. Want zo’n trigger is altijd dominant. 

Je gaat malen in je hoofd en het kolkt in je gemoed. Zo’n actieve trigger vernauwd je bewustzijn en je draait voortdurend rond in hetzelfde denk en voel kringetje. Je wordt kortaf en boos op iemand die helemaal niets met de betreffende situatie te maken heeft. Je voelt je eenzaam omdat je voor de zoveelste keer niet gehoord, gezien of erkend wordt. Je bent zo nijdig dat je je helemaal niet meer vrij voelt om normaal te reageren. Je raakt in paniek waar je normaal gesproken helemaal niet in paniek over raakt. Je valt helemaal stil terwijl je heel goed weet wat je zou moeten doen maar het lukt je gewoonweg niet. Je geeft iemand z’n zin omdat je niet in staat bent om er tegenin te gaan, enz, enz. 

Een actieve trigger heeft 1000-en verschillende verschijningsvormen. 

Een ander kenmerk van een actieve trigger is dat je je innerlijk heel onveilig voelt. Dat komt omdat een geactiveerde trigger altijd een trauma echo is van een geladen emotie of een geladen herinnering waar een pijn-, angst- of schrik component aan vastzit. 

En als er zo’n trigger actief is dan zien we eigenlijk ook altijd leeftijds inadequaat gedrag. Alsof je ter plekke een kleuter van 4 bent geworden. Je voelt je dan vaak ook kinderachtig en je doet dan vaak ook kinderachtig. Daar schaam je je dan weer voor en dat maakt het dan nog ongemakkelijker. Of zoals de Engelsen zouden zeggen: awkward.

Dat je leeftijds inadequaat gedrag vertoont of je kinderachtig voelt als je trigger actief is, is trouwens heel logisch omdat 98% van je geladen fysiologie is ontstaan tijdens je vroege jeugd.

De les?

Een actieve trigger in je lijf valt niet te stoppen met een change of mindset, met een verstandige zin of met het wilsbesluit ‘dit hoort niet’. Als er een trigger bij je geactiveerd is dan is er maar 1 ding wat je echt helpt. En dat is om die trigger actief en gericht te ontmantelen.

Morali van het verhali?

Tegen moeder natuur ingaan is geen optie!

Als een vulkaan uitbarst, dan moet je wachten tot ie uitgeraasd is.

Bij je geactiveerde triggers hoeft je dat juist helemaal niet te doen. Je hoeft niet te wachten tot je trigger gedoofd is en je eindelijk weer bij zinnen bent gekomen. 

De snelste en meest effectieve manier om je geladen en geactiveerde fysiologie te ontmantelen is om heel bewust naar je pijn toe te gaan en ‘m daar vervolgens actief en gericht te ontmantelen. Weg van de pijn gaan door jezelf in een bubbel van positieve affirmaties of positieve mindset te zetten is in dit geval tegen je natuur ingaan en werkt niet.


In ons signature programma The I Own my Greatness Series snijdt het mes voor jou als deelnemer aan 2 kanten:
1) Door het heel actief aan je voor te doen en het heel actief met je te doen lossen destructieve patronen en levenslange blokkades voorgoed op. 
En 2) We leren je ook meteen hoe je je geladen fysiologie gericht zelf kan ontmantelen. 

Daar krijg je van ons hele praktische en super effectieve tools voor. Wij noemen dat hele proces ‘je zelfhelende vermogen activeren’. Het mooie van dat proces is dat als je eenmaal het voordeel hebt ervaren je het de rest van je leven blijft toepassen.

Wil je dit ook? Of beter gezegd verlangt jouw lijf ook zo naar rust? En zie je dat jouw triggers je als ondernemer in je privé en/of je business teveel bepalen? Contact ons dan vandaag nog. We gaan graag met je in gesprek om samen met jou te onderzoeken wat wij voor je kunnen betekenen.

 

Over Briant & Jaldhara

Briant (1958) en Jaldhara (1960) zijn therapeutisch coach. Ze leren ondernemers v/m voelen, handelen en leven vanuit hun ware grootsheid. Briant en Jaldhara hebben zich gespecialiseerd in het herkennen en bevrijden van blokkades en disfunctionele patronen in het onderbewustzijn. Sinds 2014 reizen ze over de wereld als de oudste digitale nomaden van Nederland. Online werken ze met hun klanten in Nederland en België. Ze wonen waar het warm is, waar [zee]water is en waar [snelle]wifi is.

Stuur ons een mail