De 3 pijlers van waaruit we werken

methodieken Feb 07, 2022
De 3 pijlers van waaruit we werken

Eerder hebben we het in een blogartikel over de Gouden Cocktail waar we mee werken gehad. Dat artikel ging over de methodieken waar we mee werken.

Vandaag vertellen we je alles over de 3 pijlers van waaruit we altijd werken, ongeacht de methodiek. Of eigenlijk moeten we zeggen dat we onze methodieken hebben gekozen vanwege onze 3 pijlers.

Hier komt de 1e pijler.

1. Het ontladen van geladen fysiologie

Misschien denk je al direct ‘Huh, wat is dit dan?’

Geladen fysiologie is een verzamelnaam voor geladen emoties en geladen herinneringen.

Een geladen emotie is een emotie waar een negatieve, traumatische lading op zit. Die emotie is niet neutraal. Zodra je over zo’n emotie praat voel je een brok in je keel, een steen op je maag, voel je een dichtgeknepen keel, branden de tranen achter je ogen, enz. 

Je kent dit gevoel vast wel. Het zijn de emoties die vaak ook aan een geladen herinnering vastzitten en waar je niet neutraal over kan praten of terugdenken.

De ervaring leert dat deze geladen emoties en geladen herinneringen ervoor zorgen dat je je in je dagelijks leven en in je bedrijf klein houdt en je jezelf belemmert iets te doen…

Voorbeeld:

In je bedrijf loopt een werkproces niet lekker. Je klanten klagen omdat je te laat meldt dat ze zich ergens voor kunnen intekenen. Het regent niet alleen klachten, het kost je ook flink wat omzet.

Heel eerlijk? Het maakt je razend. Omdat je VA dit allemaal hoort te regelen, besluit je haar hier op aan te spreken. 

Je steekt van wal en zij reageert meteen fel. ‘Wie denk jij wel niet dat je bent, je schuift alles in mijn schoenen en dat is zó oneerlijk’ is haar verweer nog voordat je bent uitgesproken.  

Je staat aan de grond genageld en je weet niet meer wat je moet zeggen. Als wij dit voorval in de coaching horen, brengen we je terug naar een vel eerder moment dat je aan de grond genageld stond (geladen fysiologie) en gaan we de lading van de emotie en herinnering met je ontladen. 

Zodat jij voor het eerst neutraal naar die herinnering kan kijken én zodat jij taal krijgt in die situatie met je VA. Jij weet dan voortaan niet alleen wat je moet zeggen maar je zegt het dan ook.


Dit voorbeeld kennen we, als onderneemster, allemaal wel. We hebben allemaal wel eens aan de grond genageld gestaan of dat je voelt dat je de mond wordt gesnoerd. Dat je je achteraf afvraagt: WTF gebeurde hier net?

Als dit af en toe gebeurt dan is dat niet erg.

Als het regelmatig gebeurt dan ben je waarschijnlijk iemand die zich inhoudt en zichzelf klein maakt.

En dat heeft gevolgen voor je bedrijf. Dat heeft ook gevolgen voor je persoonlijke groei en je bedrijfsgroei.

Wij denken dat je dat niet wilt. En dus adviseren we de onderneemsters, die aan ons jaarprogramma I Own My Greatness deelnemen, deze terugkerende situaties in te brengen zodat we ze samen met hen kunnen ontladen.

2. De Transitie van Innerlijke Onveiligheid naar Innerlijke Veiligheid

Kijk je naar het eerdere voorbeeld dan is het niet zo moeilijk te begrijpen dat als je aan de grond genageld staat als je VA zo fel reageert dat je je Innerlijk Onveilig voelt.

Het is ook niet zo raar je voor te stellen dat je je Innerlijk Onveilig voelt als je klanten klagen en als je ziet dat je omzet mist.

Deze niet zo lekkere situaties roepen een gevoel van Innerlijke Onveiligheid op.

Wijzelf hadden in de jaren 1993-2005 een gespecialiseerd uitzendbureau in de zorgsector, met personeel. Zo’n 10 vrouwen op kantoor en zo’n 90 mensen ‘in het veld’.

Hoe goed we iedereen ook hadden geselecteerd zodat we wisten dat ze konden doen wat ze moesten doen, er ging altijd wel iets mis. Het blijft wel mensenwerk.

Als ons kantoorpersoneel niet adequaat genoeg reageerde kon dat zo 10.000 gulden verlies per dag betekenen (ja, het was toen nog de guldentijd). Wij konden daardoor wel eens aan ze twijfelen. Dan vroegen we ons af of ze wel op de juiste plek zaten. Dan voelden wij ons innerlijk onveilig.

En als we dan in ons automaatje schoten, dan namen we het over. Dan wisten we zeker dat we niet nog een keer 10.000 gulden zouden mislopen.

Dat dit niet de manier is, is duidelijk. Dat was ons toen ook al duidelijk. Alleen toen hadden we niet de tools die we nu hebben. De tools om onszelf van Innerlijke Onveiligheid naar Innerlijke Veiligheid te brengen.

Deze tools leren we sinds 2008 aan al onze coachingsklanten en die technologie zit nu heel diep verankerd in ons jaarprogramma  I Own My Greatness.

Nog even dit. Hierboven ben ik doorgegaan op de businesskant van Innerlijke Onveiligheid.

Echter dit speelt zich natuurlijk niet alleen af in de business. Het speelt zich in ALLE gebieden af in je leven.

Bijvoorbeeld:

 • Ik hou niet van mijn lichaam. [ik voel me onveilig in mijn lichaam]
 • Ik schaam me voor mijn emotie-eten. [ik voel me onveilig in mijzelf]
 • Ik voel me schuldig naar mijn kinderen dat ik zoveel werk. [ik voel me onveilig in mijzelf]
 • Ik heb een hekel aan het drankgebruik van mijn partner. [ik voel me dan onveilig bij hem]
 • Ik maak me klein als ik met mijn partner discussieer. [ik voel me dan onveilig in mijzelf én bij hem]
 • Ik heb te weinig klanten. [ik voel me onveilig in mijzelf]
 • Ik heb niet voldoende overzicht op mijn financiën [ik voel mezelf onveilig in relatie tot geld]
 • Ik durf geen grenzen aan te geven bij mijn familie. [Ik voel me onveilig in mezelf én bij mijn familie]


En zo zouden we nog wel 10.000 voorbeelden kunnen noemen. Huis, tuin en keuken voorbeelden van Innerlijke Onveiligheid.

Wil je meer de diepte in met Innerlijke Onveiligheid dan raden we je aan onze podcast serie over Innerlijke Onveiligheid te beluisteren.

Podcast episodes 163 t/m 175 geven je een goede inkijk in deze materie.

Innerlijke Onveiligheid in het Gezin van Herkomst is de eerste van 12 podcasts in deze serie:

 

 

3. De onderstroom

De roots van je geladen fysiologie en je Innerlijke Onveiligheid zitten in de onderstroom. 

Je ziet het niet maar je voelt het wel.  

Het is als die bekende ijsberg. Je ziet het tipje, 10-20% van de ijsberg maar het overgrote deel, 80-90%, zit onder water. Dat onderste deel drijft je onbewust ergens naar toe, terwijl je je bewust alleen maar bezighoudt met het tipje.

Als je dat tot je door laat dringen, dan weet je dat je je met het 'verkeerde' bezig houdt als je je alleen maar richt op dat topje van de ijsberg. 

In je dagelijks leven, in je bedrijf houd je je dan alleen bezig met de details, met datgene wat er gezegd wordt, met de letterlijke woorden. Terwijl in de onderstroom je belemmerende overtuigingen, je ervaringen, je herinneringen, je trauma’s, etc zitten. In de praktijk is het juist die onderstroom die de hoofdrol speelt.

 

Het is daarom dat wij altijd werken in de onderstroom.

Want waar je last van hebt, wat je klein houdt, wat je stopt dat kun je transformeren om daardoor in je VOLLE Greatness te kunnen stappen.

In onze podcast praten we veel over de onderstroom.

De podcast #334 Wat is dat nou eigenlijk, je Onderstroom? is daar speciaal aan gewijd.

 

 

 


4. Zelfhelend vermogen activeren

Naast de eerder genoemde pijlers is er nog een andere pijler: je zelfhelend vermogen.

Wij geloven dat ieder mens een zelfhelend vermogen heeft.
En wij geloven ook dat jij dat zelf actief kan activeren.

Geloof jij dat ook?

That’s the question.

Want ga jij liever naar een arts om pillen te halen. Of geloof jij daar helemaal niet in en ga je als eerste op zoek naar een alternatief middeltje.

Wij geloven niet in of-of. 
Wij zijn van de en-en.

 

Maar… met het zelfhelend vermogen activeren denken wij eerder aan proactief jezelf heel houden.

Emotioneel, lichamelijk, mentaal en spiritueel.

Voor ons houdt dat in dat je met een dagelijks ritueel werkt zodat je elke dag je frequenties hoog houdt c.q. verhoogt. 

Lees ook dit blogartikel: Wat betekent dat nou eigenlijk; ‘Je frequentie verhogen’?


Dit zorgt er bijvoorbeeld voor: 

 • dat je niet in negatieve gedachten blijft hangen 
 • dat je lichamelijke pijnen aanpakt met bijvoorbeeld: goed voedsel, de juiste oefeningen…
 • dat je geladen, pijnlijke herinneringen, emoties ontlaadt
 • dat je je boosheid, je verdriet, je schaamte- en schuldgevoelens ontlaadt
 • dat je jouw innerlijke onveiligheid transformeert in innerlijke veiligheid


Niet zo verwonderlijk dat ons jaarprogramma
 I Own My Greatness er volledig op gericht is om je zelfhelend vermogen te activeren. Met o.a. de methodieken die we al eerder beschreven.

Resoneren deze pijlers nou met je en denk je dat ons jaarprogramma I Own My Greatness misschien wel iets voor je is, plan dan een gratis Vrijheidsgesprek met ons.

 

 

Over Briant & Jaldhara

Briant (1958) en Jaldhara (1960) zijn therapeutisch coach. Ze leren ondernemers v/m voelen, handelen en leven vanuit hun ware grootsheid. Briant en Jaldhara hebben zich gespecialiseerd in het herkennen en bevrijden van blokkades en disfunctionele patronen in het onderbewustzijn. Sinds 2014 reizen ze over de wereld als de oudste digitale nomaden van Nederland. Online werken ze met hun klanten in Nederland en België. Ze wonen waar het warm is, waar [zee]water is en waar [snelle]wifi is.

Stuur ons een mail